Prezentare Municipiul Sebes

0
182

Sebeşul sau Sebeşul Săsesc, după vechea sa denumire, atestat documentar încă de la 1245, este situat în inima Transilvaniei, are o populaţie de circa 32.500 de locuitori, aici coabitând, în armonie, români, romi, germani şi maghiari. Confesiunea majoritară este cea ortodoxă, alături de cea neoprotestantă, greco-catolică, catolică etc. Oraşul nostru îşi invită oaspeţii să descopere spectacolul oferit de natură la Râpa Roşie (rezervaţie naturală având o suprafaţă de 10 ha), să viziteze centrul istoric, unul dintre cele mai bine conservate ansambluri arhitecturale medievale din România, muzeul, biserica evanghelică şi biserica franciscană, toate dând un farmec aparte oraşului.
Sebeşul săsesc a fost unul din cele mai importante oraşe ale Transilvaniei medievale, fiind una dintre cele “şapte cetăţi” care au dat numele german al provinciei: “Siebenbürgen”. Locuitorii Sebeşului se mândresc cu un patrimoniu istoric şi cultural local extrem de diversificat. La Sebeş s-au pus bazele unei convieţuiri trainice între coloniştii saşi şi populaţia românească, fenomenul de simbioză dintre cele două elemente etnice generând o civilizaţie de sinteză unică în Transilvania şi în România, care conturează personalitatea Sebeşului. Încă de acum două secole, Sebeşul a dispus de o reţea şcolară în limbile germană şi română, care îşi menţine şi astăzi prestigiul.
Municipiul Sebeş are relaţii tradiţionale de parteneriate reciproce cu oraşe ale Uniunii Europene: Komárno (Slovacia), Komárom (Ungaria), Büdingen (Germania), precum şi Strășeni (Republica Moldova), iar solicitările de extindere a relaţiilor internaţionale ale municipiului se îmbogăţesc cu noi propuneri de colaborări. Domeniile de cooperare care au prevalat în raporturile dintre comunităţile noastre au vizat arta, cultura, educaţia, învăţământul, deoarece noi considerăm că o comunitate se poate exprima cel mai bine prin aceste elemente care unesc în mod armonios naţiunile lumii.
Sebeşul este unul dintre cele mai dezvoltate centre economice din România, o adevărată capitală economică a judeţului Alba, aici fiind prezente aproape toate ramurile industriei (industria lemnului, construcţii de maşini, chimică, alimentară, pielărie şi marochinărie, textilă, confecţii, celuloză şi hârtie, industria materialelor de construcţii, etc.). Consemnăm un portofoliu de peste 1.150 de agenţi economici activi, printre care societăţi comerciale situate în topul celor mai importante investiţii din România. Cel mai mare agent economic care îşi desfăşoară activitatea pe raza administrativ – teritorială a Municipiului Sebeş este compania cu capital german Star Assembly, care fabrică binecunoscutele cutii de viteză 9G Tronic, folosite pentru dotarea autovehiculelor Mercedes Benz. Star Assembly are la Sebeş circa 1800 de angajaţi şi planuri de extindere. Precizăm că doar primii şase investitori străini din Sebeş au contribuit cu peste 1 miliard de euro, sume investite. Potenţialul economic complex al Sebeşului a conferit prosperitate locuitorilor săi, rata şomajului menţinându-se constant aproape de cifra zero, fiind deseori numit singurul oraş fără şomeri din ţară, dar care are încă o importantă capacitate de a atrage forţă de muncă calificată şi investitori.
Politicile fiscale pe care le-am abordat prin prisma administraţiei publice locale sunt menite să stimuleze dezvoltarea locală şi să elimine pe cât posibil birocraţia. În ceea ce priveşte persoanele juridice, în calculul taxelor şi impozitelor aferente bugetului local s-au menţinut valorile minime prevăzute de lege, iar impozitul pe clădiri este în cotă de 1%.
Bugetul Municipiului Sebeş pentru anul 2018 este de aproximativ 22 milioane de euro. Avem o strategie de dezvoltare locală prin care ne propunem să realizăm investiţii 4,8 milioane de Euro în proiecte având ca destinaţie: modernizarea străzilor, construcţii de şcoală şi grădiniţă, extindere şi modernizare spital, curăţenie şi salubritate, spaţii verzi, dezvoltare utilităţi, siguranţa populaţiei, construire locuinţe de serviciu, zone de agrement şi de petrecere a timpului liber (ştrand, parcuri).
Privind prin prisma comercială şi financiară, notăm prezenţa la Sebeş a celor mai importante bănci, iar comerţul indică o dinamică accelerată.
În domeniul turistic şi hotelier, Sebeşul dispune de peste zece hoteluri şi pensiuni (evaluate la trei şi la patru stele), inclusiv un centru comercial de tip „mall”.
Un alt punct forte îl identificăm în domeniul transporturilor.
Localitatea noastră este favorizată ca poziţionare şi racordare la reţele naţionale de infrastructură: conexiune la autostrada A1 (Sibiu-Sebeş-Arad-Nădlac) – Coridorul IV pan-european, precum şi la autostrada A10 (Sebeş-Turda, actualmente în construcţie, care va lega Sebeşul de Cluj-Napoca). De asemenea, Sebeșul se află pe traseul Magistralei CFR 200 Curtici – Brașov iar Aeroportul Sibiu se află la o distanță de 55 de kilometri.
Municipiul Sebeş se află în proximitatea a patru oraşe importante: Alba-Iulia la 15 km, Sibiu la 55 km, Cluj-Napoca la 112 km şi Târgu-Mureş la 140 km, în fiecare dintre aceste localităţi existând un aeroport internaţional. De la Sebeş porneşte şi şoseaua Transalpina, drumul la cea mai mare altitudine din România (peste 2000 m).
Infrastructura educaţională a Municipiului Sebeş este formată din opt şcoli gimnaziale, patru licee (prestigiosul Colegiu Naţional ”Lucian Blaga”, alături de licee cu profil tehnologic şi sportiv), la care se adaugă o unitate şcolară de tip post-liceal (profil sanitar). Proximitatea universităţilor din Alba Iulia, Sibiu, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş reprezintă un alt avantaj.
Viaţa culturală a urbei este animată de evenimentele Centrului Cultural „Lucian Blaga”, în strânsă colaborare cu asociaţiile culturale locale; Sebeşul are o bogată bibliotecă municipală, iar Muzeul „Ion Raica” întregeşte portofoliul cultural.
În ceea ce privește producerea de subansamble auto în orașul nostrum vă informăm că la Sebeș se montează cutii de viteză cu dublu ambreiaj pentru autoturismele Mercedes-Benz.
Filiala Daimler – Star Transmission (STC) a fost înființată în anul 2001 și este furnizor internațional de componente pentru industria de automobile și produce la fabrica din Sebeș componente prelucrate mecanic pentru motoare, cutii de viteză și casete de direcție. Din suprafaţa actuală de producție care măsoară 120.000 mp, hala nouă pentru cutia cu nouă trepte are 80.000 mp.
Anul trecut Star Transmission a urcat pe locul 10 în topul exportatorilor cu o producţie de 300.000 de cutii de viteze, cele mai multe cu şapte trepte, alături de 8 milioane de componente mici pentru cutii.
Cutia de viteze 9G-Tronic, lansata in productie la Sebes, echipeaza 20 de modele Mercedes Benz, care sunt vandute in aproximativ 200 de tari din intreaga lume. Demararea productiei cutiilor de viteze 9G-Tronic a avut loc la doi ani de la inceperea lucrarilor de extindere a uzinei Star Assembly de la Sebeș, investitia Daimler fiind de peste 300 milioane de euro.
Star Transmission si Star Assembly sunt cele doua entitati locale ale Daimler, pentru productia componentelor si respectiv pentru asamblarea cutiilor de viteze, filiala Daimler in Romania reunind toate elementele unui lant modern de productie a cutiilor de viteze.
In prezent, Daimler are in Romania, la Star Transmission si Star Assembly din Sebeș, peste 1.800 de angajati si va ajunge la finalul anului 2016 la circa 2.300 de angajati. Mercedes Benz proiecteaza si produce de peste 50 de ani cutii automate de viteze. La lansarea pe piata, 9G-Tronic a fost disponibila pentru inceput pe modelul E350 BlueTEC. Modelul GLE Coupe a fost prima serie echipata inca de la lansare cu aceasta cutie automata inovatoare. In prezent, toate modelele disponibile pentru lansarea pe piata in cadrul noii clase E sunt echipate in versiunea de serie cu 9G-Tronic.